Maitsetaimed ja vürtsid
Maitsetaimede (till, petersell, koriander, pune, majoraan jms) ja vürtside (kaneel, ingver, nelk, tšilli, kurkum jms.) kasulikkus meie tervisele on saanud kahetsusväärselt vähe tähelepanu.
Toon välja peamised põhjused, miks soovitan kõigile oluliselt suurendada maitseürtide ja vürtside kasutamist toidu valmistamisel.
- On rohkesti teaduslikke tõendeid selle kohta, et vürtsid ja maitsetaimed omavad antioksüdantset, põletikuvastast ja veresuhkru ning kolesteroolialandavat toimet.
- Maitsetaimed on head vitamiinide, mineraalainete ja fenoolühendite allikad. Näiteks kuivatatud majoraan ja kuivatatud pune on suurepäraseks kaltsiumi allikaks. NB! Just kuivatatud ürdid on parema vitamiinide ja mineraalainete kontsentratsiooniga, kui värsked ürdid. Tugeva antioksüdandina tuntud E vitamiin on esindatud, Nutridata andmetel, näiteks kuivatatud punes (oreganos) ja ingveris.
- Uuringud näitavad, et maitsetaimede ja vürtside igapäevane tarbimine vähendab soola tarbimist ja toob seeläbi kasu meie veresoonkonnasüsteemile ja vähendab probleeme vererõhuga.
- Mõnel maitsetaimel ja vürtsil on tuvastatud positiivne toime meie soolestikus elavatele bakterile. Samuti on täheldatud, et mõni vürts mõjutab meie söögiisu. Näiteks ingveril on iiveldusvastane toime (mis võib olla abiks rasedatele) ja samuti reguleerib ingver meie rasvade põletamise protsesse ning võib kaasa aidata kaalulangetusteekonnal.
- Maitseürdid ja vürtsid annavad toidule võrratu ja ainulaadse maitse. Proovi erinevaid kombinatsioone ja võid märgata, kuidas mõni toit hakkab hoopis paremini maitsma, kui enne.
Soovitused maitsetaimede ja ürtide kasutamisel:
– Kasuta erinevaid maitsetaimi, ürte ja vürtse igal põhitoidukorral
– Väldi liigset kuumutamist, lisa need pigem toiduvalmistamise lõppfaasis (näiteks keeda supp valmis ja alles siis lisa ürdid)
– Kasuta nii värskeid, kui kuivatatud ürte
– Võimalusel tarbi mahetoodangut