Millised võivad olla toidutalumatused ja kuidas neid kindlaks teha?
Tavaolukorras peab seedimine toimima efektiivselt ehk lihtsustatult kirjeldades toit lagundatakse väiksemateks osakesteks ja algab toitainete imendumise protsess. Toidutalumatus tekib aga siis, kui toidu lagundamine on puudulik või on soolesein kahjustunud (nt. on soole läbilaskvus). Kui lõpuni lagundamata toiduosakesed satuvad läbi soole limaskesta verre, siis meie organism reageerib sellele ja tekivad toidutalumatuse sümptomid. Mõnikord on sümptomid kerged ja ei tekita meis väga suurt ebamugavust, kuid sellegipoolest on väga oluline õigel ajal märgata ja tegeleda toidutalumatuse sümptomite tekitaja väljaselgitamisega, sest soolestiku limaskest võib ajapikku saada tugevasti kahjustada ja tervislik seisund võib ühel hetkel järsult halveneda (nt. tekib äge soolte põletik).
Järgnevalt tutvustan erinevaid toidutalumatuse vorme ja nende testimise võimalusi.
Toiduallergia on immunoloogiline reaktsioon, mis enamasti hõlmab immunoglobuliin E (IgE) mehhanisme. Tegemist ei ole toidutalumatusega! Allergia sümptomid tekivad kiiresti ja organism võib reageerida väga äkitselt ja tugevalt. Näiteks on sagedasti raskendatud hingamisfunktsioon või nahale tekib lööve. Toiduallergiat esineb lastel sagedamini kui täiskasvanutel. Põhilised toiduallergia tekitajad on munas, piimas, kalas, sojas, teraviljas, maapähklites, puupähklites, koorikloomades leiduvad valgud.
Toiduallergia testimiseks tuleb pöörduda arsti poole, kes suunab vastavatele uuringutele, milleks on tavaliselt nahatorketestid ja vereseerumi IgE testid.
Mitteimmunoloogilise reaktsiooniga toidutalumatus/toidutundlikkus – siia alla liigituvad reaktsioonid erinevatele toksiinidele või muudele keemilistele ühenditele (nt. reaktsioon histamiinile), mitteimmunoloogilised allergia vormid (mida ei saa testida vereseerumi IgE testiga), aga ka näiteks ensüümipuudulikkus. Kõige tuntuim mitteimmunoloogilise reaktsiooniga toidutalumatus on näiteks laktoositalumatus. Sellisel juhul reageerib organism piimasuhkrule ehk laktoosile, sest laktoosi lagundava ensüümi laktaasi töö on kas puudulik või see ensüüm puudub organismis sootuks. Kui laktaasi on vähe või seda pole üldse, ei ole võimalik piimasuhkrut lagundada. Siis ei imendu piimasuhkur verre või imendub ainult osaliselt. Imendumata jäänud piimasuhkur liigub edasi jämesoolde, kus bakterid lõhustavad laktoosi gaasideks ja hapeteks. Tekkinud ühendid ärritavad soolt ning kutsuvad esile ebamugavustunde, kõhupuhituse ja -lahtisuse, kõhukorisemise ja -valu. Eestis esineb laktoositalumatust umbes 20–30% elanikkonnast.
Laktoositalumatust saab testida arsti juures ja laktoositalumatuse korral saab inimene edaspidi tarbida laktoosivaba märgistusega piimatooteid.
Sageli saab laktoositalumatusega inimene tarbida edasi hapendatud piimatooteid, nt. keefiri või petti. Oluline on meeles pidada, et igasugune reaktsioon piimale ei pruugi olla laktoositalumatus. Reaktsioon võib tekkida ka piimavalgule, kuid seda testi arsti juures teha ei saa. Piimavalgu talumatuse kahtluse korral soovitan registreeruda toidutalumatuse nõustamisele: https://www.nutritiontherapy.ee/registreeru-noustamisele/.
Tsöliaakia on gluteenist (nisus-odras-rukkis leiduvast valgust) põhjustatud eluaegne autoimmuunne geneetilise eelsoodumusega haigus. Seda haigust on lihtne segamini ajada näiteks nisuallergiaga, ärritunud soole sündroomiga või mittetsöliaakilise toidutalumatusega. Tähtis on aga teada, et tsöliaakia ei ole allergia ega toidutalumatus, vaid nagu juba eelnevalt öeldud – autoimmuunne haigus, mille ainsaks raviks on eluaegne range gluteenivaba dieet. Tsöliaakia peamisteks sümptomiteks on puhitus, kõhulahtisus, iiveldus, kõhukinnisus, väsimus, äkiline või ootamatu kehakaalu langus (kuid mitte kõigil juhtudel), juuste väljalangemine, aneemia jne.
Tsöliaakia diagnoosimiseks tuleb pöörduda arsti poole, kes teostab vereanalüüsi ja vajadusel suunab soole biopsiale. Enne diagnoosimist ei tohi gluteeni menüüst eemaldada!
Immunoloogilise reaktsiooniga toidutalumatus/toidutundlikkus v.a toiduallergia ja tsöliaakia. Siia alla liigituvad näiteks immuunsusega seotud reaktsioonid, mida vahendavad immunoglobuliin G (IgG) antikehad. Ehk organism reageerib toiduosakestele kui võõrkehale ja tekivad antikehad. IgG antikehad võivad tekkida samasugustele ainetele nagu ka allergia või tsöliaakia puhul, kuid reeglina see reaktsioon ei ole siiski nii kiire ja äge. Sellise toidutalumatuse vormi puhul võib reaktsioon tekkida lausa 48h viitega pärast teatud toiduaine söömist. Sümptomiteks võivad olla näiteks:
- kõhupuhitus
- gaasid
- kõhukorin
- kõhulahtisus, kõhukinnisus
- kõrvetised
- probleemid nahaga
- krooniline peavalu jm.
Parim testimismeetod on eliminatsiooni-provokatsiooni meetod, mida inimene saab ise kodus teostada. Selleks on vaja hakata pidama toidupäevikut ja kirjutama pärast igat toidukorda üles kas tekkisid sümptomid ja milline on enesetunne. Kahtlust tekitavat toiduainet võib eemaldada menüüst 3-5 päevaks ja jälgida seejärel kas sümptomid taanduvad. Kui eliminatsiooni-provokatsiooni meetod tundub liiga tülikas, siis üheks võimaluseks on IgG antikehade testi ehk toidutalumatuse testi tegemine toitumisnõustaja/terapeudi saatekirja olemasolul.
Cytolisa® test 176-le toiduainele
Cytolisa test on IgG antikehadel põhinev test. Uuritavaks materjaliks on vereseerum. Testi saab teostada Synlabi laboris ja testi maksumuseks minu saatekirja olemasolul on 220.- Hinna sisse kuulub ka testijärgne konsultatsioon ja põhjalik nõustamine ning tegevusplaani koostamine. Testitavad toiduained (176tk) on järgmised:
Aed-mustjuur | Jogurt | Lupini valk | Põldkännak |
Aedmaasikas | Juurpetersell | Maapähkel | Porgand |
Aeduba | Juurseller | Maapirn | Porrulauk |
Aeduba roheline | Kaalikas | Mädarõigas | Punane aeduba |
Aeduba | Kaer | Mais | Punane peakapsas |
Amarant | Kaheksajalg | Makadamia pähkel | Punane sõstar |
Ananass | Kakao | Makrell | Punapeet |
Aniis | Kalkun | Mandariin | Rannakarp |
Apelsin | Kana | Mandel | Raps |
Appenzelli juust | Kaneel | Mango | Redis |
Aprikoos | Kartul | Merikeel | Riis |
Apteegitill | Karulauk | Mesi | Romaani lillkapsas |
Arbuus | Karuohaka õli | Metsik riis | Rosmariin |
Artišokk | Kastan | Metskitse liha | Rukis |
Aspergillus Niger | Kaunhernes | Metspähkel | Rukola salat |
Atlandi tursk | Kiivi | Metssealiha | Salvei |
Avokaado | Kikerhernes | Mooniseemned | Sardiin |
Baklažaan | Kirss | Mozarella juust | Savoy kapsas |
Banaan | Kitsejuust | Mugulsibul | Sealiha |
Basiilik | Kitsepiim | Munakollane | Seen |
Bataat | Kodujuust | Munavalge | Seesam |
Brokkoli kapsas | Kohupiim | Murulauk | Sidrun |
Brüsseli kapsas | Kohv | Muskusmelon | Sigur |
Camembert’i juust | Kookospähkel | Must pipar | Sojauba |
Cayenne pipar | Köömned | Nisu | Spargel |
Dattel | Koriander | Nuikapsas | Spelta nisu |
Endiivia salat | Kõrvitsaseemned | Oder | Spinat |
Forell | Kõva nisu | Oliiv | Sulajuust |
Gouda juust | Kreeka pähkel | Õllepärm | Suvikõrvits |
Greip | Kress-salat | Oregano | Šveitsi juust |
Gruyère juust | Krevett | Õun | Tatar |
Hanemalts | Kuivatatud spelta nisu | Päevalilleseemned | Till |
Heeringas | Kumõss | Pagaripärm | Tilsit juust |
Hernes | Kurk | Papaia | Tomat |
Hiina kapsas | Küüslauk | Paprika | Tüümian |
Hirss | Läätsed | Parmesani juust | Tuunikala |
Hokkaido kõrvits | Lamba juust | Part | Üheteraline nisu |
India pähkel | Lambaliha | Pastinaak | Vaarikas |
Ingver | Lehmapiim | Peasalat | Valge peakapsas |
Itaalia sigur | Lehtkapsas | Petersell | Valge viinamari |
Jaanalinnuliha | Lehtpeet | Pett | Vanill |
Jaanileivapuu | Lillkapsas | Pirn | Varsseller |
Jaanileivapuujahu | Linaseemned | Pistaatsiapähkel | Veiseliha |
Jääsalat | Lõhe | Ploom | Virsik |
Minu poole pöörduvate klientide sage hirm on see, et nad saavad testist teada, et nende organism reageerib teatud toiduainetele ja nüüd nad ei tohi enam mitte kunagi neid toiduaineid süüa. Antud arusaam ei vasta tõele. Toitumisterapeut ei määra kunagi eluaegset välistamisdieeti.
Testijärgselt lähenen ma igale kliendile individuaalselt ja lepime koos kokku edasise toitumisplaani. Me välistame menüüst mõneks ajaks teatud toiduaineid, kuid suure osa neist saab sageli menüüsse tagasi tuua!
Soolestiku mikrofloora mängib olulist rolli toidutalumatuse sümptomitega võitlemisel!
Meie kõhus elavad bakterid aitavad moodustada võimsa kaitsebarjääri soolestiku limaskestale, mis omakorda aitavad leevendada toidutalumatuse sümptomeid (v.a tsöliaakia ja allergia korral). Hoolitse oma soolestiku mikrofloora eest:
- ära tarbi liigselt rafineeritud ja töödeldud toitu
- ära liialda suhkru ja suhkrurikaste toitude tarbimisega
- söö rohkelt köögivilju
- söö igapäevaselt hapendatud toiduaineid (nt. hapendatud piimatooteid ja/või hapendatud köögivilju)
Kui kahtlustad endal toidutalumatust, siis registreeru nõustamisele, mille käigus annan konkreetseid tegutsemisjuhiseid. Ära ignoreeri toidutalumatuse sümptomeid, sest hilisemas faasis on menüü korrigeerimine sageli tülikam ja vaevarikkam!